Koper
Het symbool van koper is Cu. Cu komt van het latijnse woord cuprum.
Verder is het atoommassa van koper 63,54, dit is de massa van een atoom uitgedrukt in atomaire massa-eenheden (u).
Het atoomnummer van koper is 29, het heeft dus 29 protonen. Koper staat in periode 4.
De eigenschappen
Het kookpunt van koper is 2843°C en het smeltpunt is 1357 °C. Koper heeft de kleur bruinrood. Koper bestaat ook nog eens 99,95% zuivere stof. Koper is een vaste stof.
De geschiedenis
In Irak is ontdekt dat koper al werd gebruikt 8700 v.Chr. Koper is dus een erg oud gebruikte stof. Één van de oudste zelfs, samen met goud is koper de oudste. We weten dat koper zo oud is omdat er allemaal opgravingen zijn geweest, waarbij veel kopere voorwerpen bij zaten. Onderzoekers kunnen dan zien hoe lang geleden dat heeft kunnen zijn. De oudste zijn kopere kralen van 11.000 jaar geleden. Vroeger werd koper ook vaak gebruikt om wapens van te maken. In Nederland komt het oudste stuk koper uit de hunebenden vandaan.
hoe koper in de natuur word gevonden
Koper wordt meetsal niet in pure vorm gevonden. Ze moeten er eerst wat aan doen om er koper van te maken. Meestal wordt koper gemaakt van kopererst. Kopererst komt echt over heel de wereld voor. Het ligt alleen helaas niet voor het oprapen. De koperertsen hebben meestal maar 1% koper in zich er moet dan dus heel veel van gewonnen worden. Daarom wordt koper meestal ook gerecycled. Dit is beter voor het milieu en zo hoeft er minder moeite voor worden gedaan om te te winnen.
toepassingen
Koper word voor veel verschillende soorten dingen gebruikt enkele dingen zijn:
- Koperdraad
- Muntgeld
- Sommige standbeelden
- Muziekinstrumenten
- Waterleidingbuizen
Afbeelding van koper in muntgeld Koperdraad Koper onder een microscoop
Trombone

twee links/sites
http://www.vnmi.nl/index.php?page=5
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koper_%28element%29
Maak jouw eigen website met JouwWeb